Er tøjet lavet med pels?

13 March 2023 Anders Hansen

Når det kommer til mode, har pels været et traditionelt og luksuriøst valg til beklædning. Det betragtes stadig som et statussymbol på grund af dets høje pris. Dyrepels kan bruges i tøj på to måder: enten til at fremstille hele tøjet eller til at dekorere et stykke tøj med små stykker pels.

Pelsbeklædning fremstillet udelukkende af dyrepels omfatter typisk frakker, jakker, huer, muffer, stolaer og andre former for overtøj. Varer, der er delvist fremstillet af dyrepels, har normalt detaljer som f.eks. kraver og manchetter, der er foret med pels, eller mønstre, der er påført ved hjælp af lapper af ægte pels. Afhængigt af den anvendte dyretype kan disse varer også være pyntet med dekorative haler eller poter.

Selv om nogle pels kan stadig findes i tøjbutikker, men der er en voksende tendens til at bruge faux fur som et alternativ. Det skyldes, at det er mere overkommeligt og ikke indebærer udnyttelse af dyr. Faux fur kan bruges til at fremstille beklædningsgenstande, der ligner meget dem, der er fremstillet af ægte dyrepels.

pelsrens

Uanset om du vælger at bruge dyre- eller kunstpels i dit tøj, er det vigtigt at overveje de etiske konsekvenser af dit valg, før du foretager et køb. Dyrevelfærdsorganisationer som PETA fører ofte kampagner mod brugen af dyrepels i tøj og opfordrer folk til at vælge syntetiske alternativer. På denne måde kan du sikre, at ingen dyr lider skade i forbindelse med produktionen af dit tøj.

Hvad er kunstig pels lavet af?

Kunstig pels er normalt fremstillet af et syntetisk materiale som f.eks. akrylfibre, som efterligner tekstur og udseende af naturlig dyrepels. Den kan også være fremstillet af forskellige typer stof, alt efter hvilket udseende man ønsker. F.eks. kan kunstpels være fremstillet af uld eller bomuld for et mere traditionelt udseende eller af polyester for en mere skinnende overflade. Kunstig pels bruges ofte til at dekorere beklædningsgenstande som f.eks. frakker og jakker.

Uanset hvilken type materiale du vælger til dit tøj, er det vigtigt at overveje de miljømæssige konsekvenser af dit valg, før du foretager et køb. Syntetiske materialer er fremstillet af olieprodukter, som bidrager til den globale opvarmning, når de produceres i store mængder.

Al pels kan dog bruge pelsrens for at holde sig længe.

More articles