Hvordan har man lavet elementmontage gennem tiden?

26 July 2020 Anders Lundtang Hansen

editorial

Hvis du bliver præsenteret for elementmontage, som det ser ud nu om dage, så vil du nok blive imponeret over den teknik, automatik og finføling, der er med at gøre det arbejde, samt hvor imponerende værktøj og maskiner man har til at gøre den slags.

Betragt blot her: https://www.servicepatruljen.dk/ydelser/elementmontage 

Men sådan har det jo ikke altid været, for man har jo ikke altid haft den slags maskiner, teknik, opmåling med videre.

Opmålingerne har man måske nok haft i kraft i, at de gamle grækere, egyptere og arabere lærte os en masse regneregler og måder at måle op på, som vi stadig benytter den dag i dag som udgangspunkt for det, som vi gør – for hvorfor ændre på noget, der allerede virker.

Så har man implementeret den slags i vores moderne brug med elementmontage.

Men overleveringen af disse regneregler er ikke altid nået ud i afkrogene, og i nogle periode gik den slags tabt, hvorfor man måtte prøve fra start af (igen) og lære sig frem, hvordan man gjorde det bedst.

I rigtig gamle dage prøvede man sig også bare frem og satte tingene, så det så nogenlunde rigtigt ud, men når tingene og de bøjelige materialer så fik lov til at sætte sig, så kunne man godt se, at tingene ikke længere flugtede eller var i vater.

Se bare på et bindingsværkshus. De har sin charme, at det bugter sig med tiden, men det er ikke så smart nu om dage, når man skal bygge nyt.

Derfor lærte man at måle op og sætte tingene sammen, så de virkelig passede sammen og ikke sådan lige kunne rykke sig af sig selv.

Senere gjorde man den slags af mere robuste materialer, hvilket også medførte, at man måtte have maskiner til at lave elementmontage.

Og se så bare, hvor langt den udvikling har medført os – og så endda på an baggrund af noget, der er opfundet for flere tusinde år siden.

More articles