Når den protese ikke helt fungerer

09 February 2023 Anders Hansen
image

Tandproteser er en form for proteser, der kan bruges til at erstatte manglende eller beskadigede tænder. Selv om de er en fremragende løsning for personer med en ødelagt tænder, er det vigtigt at vide, hvornår og hvordan man skal foretage reparationer for at bevare den bedst mulige funktion.

Den mest almindelige årsag til, at proteser skal repareres, er utilsigtede skader: at tabe dem på en hård overflade, at bide for hårdt i noget osv. Andre årsager er generel slitage over tid, forkert pasform på grund af ændringer i kæbeknoglen og tandkødssygdomme. Uanset årsagen til skaden er det vigtigt at gribe ind så hurtigt som muligt for at forhindre yderligere forringelse af protesen.

Når du foretager reparationer på protesen, er det vigtigt at finde ud af, hvilken type proteser der skal repareres. Der findes tre typer proteser: helproteser, delproteser og umiddelbare proteser. Fuld- og delproteser kan normalt repareres hos tandlægen, mens proteser med øjeblikkelig virkning typisk skal udskiftes helt.

Dette kan du læse mere om her: https://vores-tandtekniker.dk/reparation-tandprotese/ 

Protese reparation

Ved reparation af en hel- eller delprotese vil tandlægen først vurdere skaden og afgøre, hvad der skal gøres. Hvis reparationen er mindre, f.eks. en knækket tand, kan tandlægen blot erstatte den med en ny tand. Hvis skaden er mere omfattende, f.eks. hvis flere tænder er knækket eller mangler, kan det være nødvendigt at udskifte hele protesen.

Udskiftning af en protese

Hvis der er betydelige ændringer i kæbeknoglen, tandkødssygdomme eller andre helbredsmæssige forhold, der påvirker protesens pasform, er det nødvendigt at udskifte protesen helt. I dette tilfælde skal der laves en ny protese for at sikre en korrekt pasform og behagelig brug.

Tandproteser kan være en fremragende løsning for personer med manglende tænder, men det er vigtigt at foretage regelmæssige reparationer og kontroller for at sikre, at de forbliver i god stand. Ved at passe på dine proteser kan du nyde et sundt smil i mange år.

More articles